El festival d’enguany, del 25 de juny al 2 d’agost de 2008, potencia la utilització del Teatre Grec, màgic i a l’aire lliure. Inclou una aproximació monogràfica al teatre de Londres/Regne Unit jove i submergit que s’ha sel.leccionat amb l’assessorament de Simona Levi (textos, per exemple, de Richard DeDomenici, Tim Crouch, TineVan Aerschot). Programació completa consultable al web oficial.
El dies 7 i 8 de maig de 2008 (a les 20 h.) l’Aula de Teatre de la Universitat de Barcelona i que tutela l’AIET (Associació d’Investigació i Experimentació Teatral) va presentar el muntatge T’he somniat, Rodoreda! al teatre que hi ha dintre del recinte de l’Institut d’educació secundària Miquel Tarradell (c/ dels Àngels, 1 bis) de Barcelona. Amb dramatúrgia de Lali Álvarez i direcció d’Antoni Galmés, il.luminació de Marilyn Etienne-Bon, escenografia de Muri Eril, vestuari dels alumnes del curs de postgrau”Vestuari escènic” de la Facultat de Belles Arts i de l’Escola Felicidad Duce, i maquillatge de Victòria Otero, van intervenir com a actors Aura Garí (Noia que marxa), Maria G. Rovelló (Maria Lluïsa, modista), Júlia Vicente (cor), Ventura Orriols (Home), Marta Pros (Lisa Sperling), Núria Álvarez (Palmira), Núria Sanmartí (Ada Liz) i David Bo (Mariner). Alguns dels actors ja havien format part de la nòmina actoral del muntatge presentat per l’Aula el maig de 2007 (Júlia Vicente, Aura Garí, Marta Pros, Núria Sanmartí, David Bo), L’autèntic amic, de Carlo Goldoni. El muntatge ha estat produït per l’AIET i va estar present a la XIII Mostra de Teatre universitari d’Elx aquest passat abril.
El dijous 8 de maig de 2008 l’obra Contra el progrés d’Esteve Soler (L’Hospitalet de Llobregat, 1976), en una traducció a l’alemany de Charlotte Frei, serà llegida per Margit Bendokat, Sandra Hüller, Alexander Khuon, Wolfram Koch i Michael Schweighöfer a Berlín (Berliner Festspiele). L’obra ha estat una de les 10 escollides, entre les 646 obres presentades al Theatertreffen Stückemarkt i que procedien de 33 països diferents. Els seleccionats d’enguany per a les lectures o workshops d’escriptura teatral han estat: Paul Brodowsky (Berlin, Alemanya, per Regen in Neukölln/Rain in Neukölln), Sergej Medwedew (Rostov-on-Don, Rússia, per Parikmacherscha/The Hairdresser), el sevillà nascut el 1978 José Manuel Mora (Madrid, Espanya, per Mi alma en otra parte/My Soul Elsewhere), Esteve Soler (Barcelona, Catalunya, per Contra el progress/Against Progress), Klaas Tindemans (Brusel.les, Bèlgica, per Bulger) i per altra banda Anne Habermehl (Berlín, per Letztes Territorium/Last Territory), Nicole Kanter (Viena, per Nach unserer Zukunft/After Our Future), Andreas Liebmann (Zurich/Berlín, per Die toten von heilbroann/The dead of heilbronn), Laura Naumann (Hohndorf, per Meerrauschenhören/Hearing the sound of the sea) i
Sabine Wen-Ching Wang (Zurich, per Hund Hund/Dog Dog).
Los persas, Réquiem por un soldado arriba a Barcelona/ Teatre Romea/ Barcelona
Amb dramatúrgia de Pau Miró i de Calixto Bieito, Èsquil arriba renovat i actualitzat als escenaris del Teatre Romea per apropar-nos als desastres i les desfetes que ocasiona la guerra. Amb Natalia Dicenta, Rafa Castejón, David Fernández, Javier Gamazo, Chus Herrera, Roberto Quintana i Ignacio Ysasi. Produeix Focus i Festival de teatro clásico de Mérida amb la col•laboració especial de Sagunt a Escena. Del 14 de març al 13 d’abril de 2008.
Jordi Silva estrena Un fill, un llibre, un arbre / TNC / Barcelona
Dintre de la quarta edició del projecte T6 –que s’encetà la temporada 2002/03-, Jordi Silva (Barcelona, 1973) estrenarà a la Sala Tallers del Teatre Nacional de Catalunya (TNC) el seu nou text Un fill, un llibre, un arbre, amb direcció d’Antonio Calvo, escenografia de Sebastià Brosa, vestuari de Montse Alacuart i amb interpretació de Pep Anton Muñoz (Amadeu Bosch), Jordi Andújar (Pep), Neus Quimasó (Bet), Cristina Gàmiz (Maria) i Pep Ferrer (Antoni). L’obra, amb una durada d’una hora i quaranta minuts romandrà en escena del 6 al 30 de març de 2008. Les anteriors estrenes de Silva han estat Ja en tinc 30! (II Premi Fundació Romea) i La millor nit de la teva vida (Versus Teatre), on també va tenir la complicitat d’Antonio Calvo en la direcció escènica. A banda de Silva, la quarta edició del T6 la integren els autors Àngels Aymar, Eva Hibernia, Albert Mestres, Pau Miró i Mercè Sàrrias.
Presentació del macroespectacle Bollywood, The Show/ Testre Tívoli / Barcelona
Del 26 de febrer al 23 de març de 2008 aquesta producció que està fent la seva gira mundial aterra a Barcelona. Aquest musical sobre l’Índia, una terra amb més de vint llengües nacionals dintre del seu territori (gujarati, hindi, nepalès, etc.), es presentarà a Barcelona en anglès sobretitulat a l’espanyol. Produïda per Mark Brady, amb direcció i autoria de Toby Gough, coreografia de Vaibhavi Merchant, composició musical de Salim i Sulaiman Merchant, té un repartiment que encapçalen Carol Furtado –el cognom recorda els avantpassats seus portuguesos que arribaren a l’Índia-, l’atlètic Deepak Rawat i l’actor angloindi Denzil Smith. Tot i la música pregravada l’espectacle -basat en la història familiar dels Merchant, una saga d’artistes autòctona, i que combina text amb números musicals-, fa vibrar el públic, tot oferint músiques tradicionals i unes de més disco.
Autor de Teatre de Don Joan, La Caverna, Mots de ritual per a Electra, La tràgica història de Miquel Kolhas, Homenatge a Picasso, Aparició de Faust, El porter i el penalty, Els mots de Yorik, L’Alfa Romeo i Julieta, Avui “Romeo i Julieta”, La confessió o l’esca del pecat i de L’afrau.
“Helena: Mentre no coneguis el teu propi cos no et coneixeràs del tot, Marina. Si vols hi anirem plegades, a la font.
Marina: A quina hora hi has anat?
Helena: A punt d’alba. Però també m’agradaria d’anar-hi de nit. Les estrelles deuen saber mirar.”(Fragment de la seva obra Homenatge a Picasso).
Q-Ars Teatre de gira amb Leonce i Lena, de Georg Büchner / Catalunya
El darrer muntatge de Q-Ars Teatre, elegant, intel.ligent, perfectament compensat i de bellíssima i eficaç escenografia, es podrà veure a diverses localitats catalanes. Així per exemple a Sabadell (L’Estruch, dissabte 9 de febrer de 2008), a Mollet del Vallès (Can Gomà, dissabte 16 de febrer de 2008), a Terrassa (Teatre Municipal Alegria, dissabte 23 de febrer de 2008), El Prat de Llobregat (Teatre Modern, diumenge 24 de febrer de 2008) o bé a Sant Joan Despí (Auditori Miquel Martí i Pol, divendres 7 de març de 2008). Com sempre, totes elles esplèndides: Mercè Anglès, Anna Güell (Premi Margarida Xirgu 2007 d’interpretació femenina), Míriam Iscla/Resu Belmonte (Iscla, que participà al muntatge del Grec’07 vist a la Sala Muntaner, té ara la gira de Com pot ser que t’estimi tant que fa la cia. T de Teatre, aquest cop dirigides per Daulte), Isabel Rocatti, Àngels Sánchez i Rosa Cadafalch. Ens apropen una crítica desencisada al poder, un text irònic i tendre, dirigit per Pep Pla.
Iguana Teatre, amb Ubú rei, a la Ciutat Comtal / Teatre Tantarantana/ Barcelona
Siguem ben cínics i irònics, senyors. Un punt de partida, el nostre Ubú, capità de l’exèrcit polonès i ex rei de l’Aragó. El text d’Alfred Jarry estarà en cartellera a Tantarantana (a la foto) del 13 al 24 de febrer, amb interpretació d’Aina Cortès, Jordi Cumellas, Carles Molinet, Joan Vadell i Marisa Nolla. L’escenografia la signa Ferran Aguiló i el vestuari Antònia Fuster.
Presentació a la premsa del nou teatre TGB / Barcelona
Al barri de la Sagrada Família (c/ Sant Antoni Maria Claret, 120, entre Sardenya i Marina), l’equip del Versus Teatre encapçalat per Ever Blanchet oferiran una temporada estable de teatre cada any. Primeres funcions: el musical Sondheim (a la foto, la cia. Peplum interpretant Sentir-se viu/ Being Alive, per als mitjans, a la sala gran o Sala Claca del TGB), i el text La dona trencada, de Simone de Beauvoir, amb Iraida Sardà. En la presentació a premsa s’oferi un tast d’ambdós espectacles inaugurals.
Sabates de taló alt, de Manuel Molins, puja a escena / Teatre de Ponent / Granollers
Els dies 7, 8, 9, 10 i els dies 14, 15, 16 i 17 de febrer es representa al Teatre de Ponent (a la foto) aquest text del ferm i docte autor teatral Manuel Molins, amb interpretació de Carme Sansa i Aina Calpe sota la direcció del dramaturg Albert Mestres. Darrerament, aquest desembre de 2007, Molins ha publicat Bullirà el món, un recull de peces curtes (L’amant del paradís, Tànger, Diàleg de l’amor de Déu, Mefistòfil Mercat, Bullia el mar (cant d’Ilir Kosoré), Happy Birthday to you, Declassified, Perfums, etc.), a la col.lecció Teatre-Entreacte (núm. 72) que edita cada dos mesos l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC), amb un pròleg de Jordi Lladó i un epíleg de Francesc Foguet. Un cop vista a Granollers, Sabates de taló alt farà temporada al Teatre Tantarantana de Barcelona (26 de març al 20 d’abril de 2008).
El musical Mamma Mia arriba a Barcelona/ BTM / Barcelona
El BTM (Barcelona Teatre Musical) acollirà el nou Mamma Mia que es prepara en castellà amb actors catalans. Un mes abans de la seva estrena oficial (29 de novembre de 2007) ja hi ha 30.000 entrades venudes. La cantant Nina (una mare, la protagonista) i la Mariona Castillo (una filla, enamorada de Sky, a Madrid interpretat per Leandro Rivera, a Barcelona pel barceloní Juan Vázquez vinculable a la cia. El Musical Més Petit) encapçalen altra vegada la nòmina actoral. Les noves incorporacions, les dues grans amigues de la Donna (la dona protagonista que viu aïllada a Grècia subsistint gràcies a un petit negoci d’hospedatge illenc) són la Muntsa Rius (Tania; a Madrid ho feia Marta Valverde) i la Roser Batalla (Rosie; a Madrid, Paula Sebastián). El trio masculí està integrat per Albert Muntanyola (Sam; a Madrid, Alberto Vázquez Minguela), el manresà Xavier Mestres (Javi; a Madrid, Nando González) i Carles Sánchez (Bruno; a Madrid, Bruno Squarcia). A favor: La versió vista a Madrid era francament recomanable, complia els objectius: un excel.lent antidepressiu, musicalment molt polida, la veu excepcional de la Nina cantant per exemple One of Us (Quien a veces llora) o bé The Winner Takes it All (Va todo al ganador). En conseqüència, recomanem que aneu a veure’l. En contra: Don Pelayo, noble got, ha articulat la possibilitat de comprar les entrades a la xarxa en català. Només això (i d’aquella manera...). Conclusió final: demanem, si us plau, un musical en català que faci circuït per tots els territoris dels Països Catalans i sense que calgui la Renfe per arribar a cada lloc de la gira. I que el paguin, el produeixin, els nostres polítics, tots plegats gens carismàtics ni pelaiencs.
Simposi internacional sobre Goldoni / Barcelona i Bellaterra
En el III Centenari del seu naixement (1707-2007), l’Institut del Teatre, l’UAB i l’Istituto Italiano di Cultura han articulat un simposi que es portarà a terme a la UAB i l’IT els dies 19 a 21 de novembre de 2007.
El ballarí Jordi L. Vidal presenta Piano fortíssimo / Casa Elizalde / Barcelona
El dimecres 14 de novembre el coreògraf Jordi L. Vidal presenta a la Ciutat Comtal How to get drunk with magic i Piano fortissimo a la Casa Elizalde. Dintre del Tour “Piano fortíssimo”, prèviament ha exhibit aquest treball a Reus dintre de la segona Mostra de dansa contemporània (20 d’octubre de 2007), a Gran Canaria al Festival Masdanza 12 (21 i 22 d’octubre) i a Cádiz, al Baluarte de la Candelaria (6 de novembre). Posteriorment ho farà al teatre La Montagne Magique, Brussel.les B (17 de novembre de 2007). La cita a Barcelona: Casa Elizalde, c/ València, 302; tel. 93 488 05 90.
Trobada d’autors teatrals de Ses Illes / Teatre Principal / Palma de Mallorca
El dissabte 10 de novembre de 2007 la Sala petita del Teatre Principal de Palma (c/ de la Riera, 2) acull la Tercera trobada d’autors teatrals de les Illes Balears. A les 10, 30 h. del matí hi ha la ponència “Exemples de promoció de les noves dramatúrgies” amb la participació prevista de Toni Casares (representant del Teatre Nacional de Catalunya i el projecte T-6), Guillem-Jordi Graells (representant del Teatre Lliure), Carles Batlle (representant de la Sala Beckett/Obrador, la codirigeix artísticament juntament amb en Toni Casares) i Mariví Martín (Festival VEO, València Escena Oberta, creat el febrer de 2003). A les 17 h., hi ha la taula rodona “Els autors teatrals a les Illes Balears”, amb Biel Jordà, Vicent Tur (Eivissa, 1969; director de la cia. L’Increat Teatre, creada el 1998) i Rafel Duran, moderada per Maria Magdalena Alomar.
El 2666 de Rigola fa temporada a Montjuïc / Teatre Lliure / Barcelona
Del 8 al 25 de novembre una bèstia escènica aterra al Teatre Lliure: l’espectacle 2666 a partir del Roberto Bolaño que han adaptat Rigola i Pablo Ley. Dirigeix l’Àlex Rigola: cinc parts, cinc hores de durada, una joia en cinc trossets monumentals.
El diumenge 21 d’octubre tots els grups de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya celebraRen una trobada a Igualada (L’Anoia), amb l’objectiu d’afavorir el contacte directe i la posada en comú d’experiències, inquietuds i anhels. Aquesta trobada oberta també als grups encara no adherits serví també per canalitzar suggeriments i idees dels grups. La Coordinadora es creà ara fa un any, el novembre de 2006, i té més de 20 associats, una xifra que augment dia rere dia. Entitats fundacionals: L’Ametlla de Merola, Balsareny, Berga, Calaf, Girona, Igualada, Manresa, Mataró, La Palma de Cervelló, Súria i Ulldecona. Adherits: Arenys de Munt, Esplugues de Llobregat, Granollers, Lleida, Molins de Rei, Olot, Pals, Sabadell-La Faràndula, Sabadell-Sant Vicenç, Sant Boi de Llobregat, Terrassa i El Vendrell.
La Televisió de Catalunya ha iniciat el projecte ‘Objectiu Pastorets’, en el qual hi participaran gran part dels espectacles nadalencs del país i que es desenvoluparà d’ara fins al Nadal del 2008, data en la que els diferents capítols del programa estaran a punt per a emetre’s per pantalla. La Coordinadora de Pastorets és molt a prop d’aquest projecte. En la trobada d’Igualda estava prevista l’assistència d’Abel Folk (director del projecte), Antoni Verdaguer (coordinador general), Joan Riedweg(realitzador) i Glòria Casanova (productora). (A la foto, representació de pastorets dels anys vint).
Ghelderode i Brecht al SAT Teatre / Sant Andreu Teatre/ Bcn
Amb el títol de “Teatre i Poder”, els dies 18, 19, 20 i 21 d’octubre es representa al SAT Teatre una reflexió, en dos actes, sobre l’absurditat i crueltat del poder. Les obres Escorial, de Michel de Ghelderode, i El captaire o el gos mort, de Bertolt Brecht, sota la direcció de Pau Guix estan interpretades per Enric Cervera, Manel Solàs, Xavier Martí i Jordi Blesa. c/ Neopàtria, 54 (tel. 93 345 79 30).
Representació de Sucre amarg, de Montserrat Cornet / Centre Cultural de Les Corts/ Bcn
Assenyala l’agenda periodística que el Centre Cultural de Les Corts acull la posada en escena de Sucre amarg, de la dramaturga Montserrat Cornet (Barcelona, 1934), que efectuarà el Grup de Teatre Rialles de Les Corts.
Estrena de Tirant lo Blanc a Catalunya / Atrium Viladecans / Baix Llobregat
El dimecres 10 d'octubre va tenir lloc l’estrena de Tirant lo Blanc, dirigida per Calixto Bieito, amb dramatúrgia de Marc Rosich i de Bieito, i música de Carles Santos. L'obra, estrenada a Berlín i Frankfurt amb motiu de la Fira del Llibre de Frankfurt, i que encapçala l’actor Joan Negrié (Tirant) es podrà veure a partir del 8 de febrer i fins al 9 de març al Teatre Romea de Barcelona.
Els dies 5, 6 i 7 d'octubre el grup teatral LQM va presentar el seu nou local del carrer Espronceda núm. 326 (nau 2), ben a prop de la Nau Ivanow. Es representà Pau, el nou espectacle en homenatge a Pau Casals. Aquest muntatge es podrà veure el 21 i 22 de desembre de 2007 a Taller 22 (c/ Tapioles, 22, Poble Sec, Barcelona), on també prèviament hauran exhibit Cabaret Pedrolo (divendres 7 i dissabte 8, a les 21 h.) i Hotel Barcelona (divendres 14 i dissabte 15, a les 21 h.). LQM organitzarà classes de trapezi i de titelles al seu nou local. Més info: laquadramagica@gmail.com
J’arrive...! de Marta Carrasco torna al TNC / Sala Petita TNC / Bcn
Una reposició imprescindible. J’arrive...! no és un simple repàs a deu anys de carrera en solitari, com a ballarina i coreògrafa. És un dels millors exemples de combinatòria teatral, una de les poques ocasions de veure la perfecció a escena, que consisteix en saber dosificar deliciosament ritme i imatge, plaer i dolor. Una de les poques vegades que no acudiríem al diccionari perquè la paraula idònia és “la rehòstia!”. Aquesta pòcima que enlluerna l’espectador, que no està escrita enlloc, ha permès que Carrasco vagi acumulant un munt de merescudíssims premis: Premi Butaca de Dansa 2006, Premi Ciutat de Barcelona de Dansa (Institut de Cultura de Barcelona, gener de 2007), Premi de la crítica Serra d’Or, etc. Vet aquí una obra mestra. Del 4 al 21 d’octubre de 2007 (de dimecres a diumenges).
Conferència inaugural del dr. Salvat a la UB / Facultat de Filosofia (UB) / Barcelona
En Ricard Salvat, catedràtic emèrit, obrí el divendres 28 de setembre de 2007 el curs acadèmic 07/08 de la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona (UB) amb la conferència “Teatre, Societat i Filosofia” a l’Aula Magna (situada al pis quart) del nou aulari del carrer Montalegre de Barcelona.